Articles

Archive for Announcements

Special thanks to Dr Andrey Pavlov

I don’t write posts very often. In fact, I’ve only ever written one before, and I didn’t even post it under my account. That’s because I’m not a doctor or a scientist, I just babysit the server on a volunteer basis.

Trying to keep a site as popular as SBM running on a non-profit budget is no easy feat. Especially when everyone involved has their own day jobs. I’m constantly amazed at the dedication of the SBM staff. The hours everyone puts in writing these posts is nothing short of monumental.

Well, something happened today, and SBM reader and contributor Dr Andrey Pavlov deserves recognition and gratitude.
(more…)

Posted in: Announcements

Leave a Comment (29) →

A Day of Science and Skepticism with NECSS SfSBM

Screen Shot 2015-01-09 at 1.35.26 PM

A day of Science-Based Medicine, a weekend of science and skepticism

Registration for NECSS, the North-East Conference on Science and Skepticism, is now open. Included in the program will be a day of Science-Based Medicine.

Full Conference schedule here with Bill Nye as the KeyNote.

Speakers will be Harriet Hall, Jann Bellamy, David Gorski, Steve Novella and Mark Crislip.

NECSS will be held April 9th–12th, 2015, in New York City at the Fashion Institute of Technology. The SfSBM program will be Friday, April 10 and you can attend one or more of the days. $95 for one day or $195 for the entire conference.

Preliminary SfSBM Program  (Updated 2.15.15, subject to change)

09:00 – 10:00 60 minutes Registration/Will Call
10:00 – 10:10 10 minutes OPENING: Steve Novella and David Gorski
10:10 – 10:45 35 minutes: Steve Novella. SBM – Going Beyond Evidence-Based Medicine.
10:45 – 11:20 35 minutes: Harriet Hall. Chiropractic.
11:20 – 11:55 35 minutes: David Gorski. Integrative Medicine
11:55 – 12:30 35 minutes: Mark Crislip. How Acupuncture ‘Works’
12:30 – 02:00 90 minutes LUNCH
02:00 – 02:35 35 minutes Speaker 4: Jann Bellamy. Political Pseudoscience
02:35 – 03:35 60 minutes Panel 1 Discussion
03:35 – 03:50 15 minutes BREAK
03:50 – 04:35 45 minutes Q&A from Twitter & Audience
04:35 – 05:20 45 minutes SBM Jeopardy
05:20 – 05:30 10 minutes CLOSING
05:30 – 06:00 30 minutes SBM Business Meeting

For more information and to register, go to NECSS or this registration page.

The Society for Science-Based Medicine is a co-sponsor of NECSS and paid SfSBM members can get a 15% discount using the code SFSBM2015.

Posted in: Announcements

Leave a Comment (2) →

A Day of Science-Based Medicine at NECSS

Screen Shot 2015-01-09 at 1.35.26 PM

A day of Science-Based Medicine, a weekend of science and skepticism

Registration for NECSS, the North-East Conference on Science and Skepticism, is now open. Included in the program will be a day of Science-Based Medicine.

Speakers will be Harriet Hall, Jann Bellamy, David Gorski, Steve Novella and Mark Crislip.

NECSS will be held April 9th–12th, 2015, in New York City at the Fashion Institute of Technology. The SfSBM program will be Friday, April 10 and you can attend one or more of the days. $95 for one day or $195 for the entire conference.

Preliminary Program  (Updated 2.15.15.  Subject to change)

09:00 – 10:00 60 minutes Registration/Will Call
10:00 – 10:10 10 minutes OPENING: Steve Novella and David Gorski
10:10 – 10:45 35 minutes: Steve Novella. SBM – Going Beyond Evidence-Based Medicine.
10:45 – 11:20 35 minutes: Harriet Hall. Chiropractic.
11:20 – 11:55 35 minutes: David Gorski. Integrative Medicine
11:55 – 12:30 35 minutes: Mark Crislip. How Acupuncture ‘Works’
12:30 – 02:00 90 minutes LUNCH
02:00 – 02:35 35 minutes Speaker 4: Jann Bellamy. Political Pseudoscience
02:35 – 03:35 60 minutes Panel 1 Discussion
03:35 – 03:50 15 minutes BREAK
03:50 – 04:35 45 minutes Q&A from Twitter & Audience
04:35 – 05:20 45 minutes SBM Jeopardy
05:20 – 05:30 10 minutes CLOSING
05:30 – 06:00 30 minutes SBM Business Meeting

For more information and to register, go to NECSS or this registration page.

The Society for Science-Based Medicine is a co-sponsor of NECSS and paid SfSBM members can get a 15% discount using the code SFSBM2015.

Posted in: Announcements

Leave a Comment (3) →

Selling complementary and alternative medicine: An business ethics perspective

I joined Professor Chris MacDonald at Ryerson University earlier this week to participate in Ryerson’s business ethics speaker series. The topic was CAM:

Is it ethical to market complementary and alternative medicines? Complementary and alternative medicines (CAM) are medical products and services outside the mainstream of medical practice. But they are not just medicines (or supposed medicines) offered and provided for the prevention and treatment of illness. They are also products and services – things offered for sale in the marketplace. Most discussion of the ethics of CAM has focused on bioethical issues – issues having to do with therapeutic value, and the relationship between patients and those purveyors of CAM. This presentation — by a philosopher and a pharmacist — aims instead to consider CAM from the perspective of commercial ethics. That is, we consider the ethics not of prescribing or administering CAM (activities most closely associated with health professionals) but the ethics of selling CAM.

If it’s not embedded above, you can watch the whole presentation on CAM and business ethics with this link.

It was great to see so many public members attend and participate. There was an extended Q&A afterwards, with some very thoughtful audience questions. Outside of blogs like this, and those of CAM critics like Edzard Ernst, the practical ethics of CAM provision are rarely discussed.  Watch for more on this topic in the future.

 

Posted in: Announcements, Homeopathy, Medical Ethics, Politics and Regulation

Leave a Comment (20) →

Upcoming Toronto talk: Complementary and Alternative Medicine: A Business Ethics Perspective

TRSM logo

I’ll be joining Professor Chris MacDonald on January 28 for a discussion about the ethics of selling complementary and alternative medicine:

Is it ethical to market complementary and alternative medicines? Complementary and alternative medicines (CAM) are medical products and services outside the mainstream of medical practice. But they are not just medicines (or supposed medicines) offered and provided for the prevention and treatment of illness. They are also products and services – things offered for sale in the marketplace. Most discussion of the ethics of CAM has focused on bioethical issues – issues having to do with therapeutic value, and the relationship between patients and those purveyors of CAM. This presentation — by a philosopher and a pharmacist — aims instead to consider CAM from the perspective of commercial ethics. That is, we consider the ethics not of prescribing or administering CAM (activities most closely associated with health professionals) but the ethics of selling CAM.

Admission is free. Space is limited. Register here.

WHAT: Complementary & Alternative Medicine: A Business Ethics Perspective

DATE: January 28, 2015

TIME: 3:00 p.m. – 4:30 p.m.

WHERE: Ted Rogers School of Management, Ryerson University, 55 Dundas Street West, Toronto.

 

UPDATE (January 29, 2015): The talk in its entirety is now online.

 

Posted in: Announcements

Leave a Comment (59) →

SfSBM at NECSS. Update and More

Screen Shot 2015-01-09 at 1.35.26 PM

A day of Science-Based Medicine, a weekend of science and skepticism

Registration for NECSS, the North-East Conference on Science and Skepticism, is now open. Included in the program will be a day of Science-Based Medicine.

Speakers will be Harriet Hall, Jann Bellamy, David Gorski, Steve Novella and Mark Crislip.

NECSS will be held April 9th–12th, 2015, in New York City at the Fashion Institute of Technology. The SfSBM part of the program will be Friday, April 10 and you can attend one or more of the days. $95 for one day or $195 for the entire conference.

A preliminary program, subject to change

Time Speaker Topic
10:00 Steve and David Introductions and Welcome.
10:10 Steve TBA
10:40 Harriet Chiropractic
11:10 David Integrative Oncology
11:40 Mark Acupuncture
12:10 A buffer because we will run over
12:30 Lunch
1:00 Lunch
2:00 Jann Legislative alchemy
2:30 Panel Topic pending
3:15 Question and answer Questions from the twitter and audience
4:15 Break
4:00 Crislip MC, Jann, David, Jeopardy
Steve and Harriet Compete
5:00 Wrap up
5:15 SfSBM business meeting
5:45 End

For more information and to register, go to NECSS or this registration page.

The Society for Science-Based Medicine is a co-sponsor of NECSS and paid SfSBM members can get a 15% discount using the code SFSBM2015.

This would be a good time to consider joining or renewing a membership in the Society for Science-Based Medicine.

But wait! There’s more.

A self-aggrandizing moment.

You may not know this, but for a year I blogged on my own on the topic of infectious diseases.

I had self-published those early essays in a volume and readers gave it good reviews: 4.5 Stars on Amazon and a 3.89 on Goodreads, but they complained about the lack of copy editing. Go figure.

Screen Shot 2015-01-17 at 8.54.52 AMNo longer. Bitingduck press is my publisher and has collected, edited, and organized the first year’s Rubor, Dolor, Calor, Tumor blog entries, now available on Kindle for a mere $5.99. Other versions, including a paperback, to follow in about 10 days. It should be 99% typo free.

Puswhisperer: A year in the life of an Infectious Disease Doctor.

The perfect gift for the pus lover in your life.

Posted in: Announcements

Leave a Comment (7) →

SfSBM at NECSS

Screen Shot 2015-01-09 at 1.35.26 PM

A day of Science-Based Medicine, a weekend of science and skepticism

Registration for NECSS, the North-East Conference on Science and Skepticism, is now open. Included in the program will be a day of Science-Based Medicine.

Speakers will be Harriet Hall, Jann Bellamy, David Gorski, Steve Novella and Mark Crislip.

NECSS will be held April 9th–15th, 2015, in New York City at the Fashion Institute of Technology. The SfSBM part of the program will be Friday, April 9 10 (that’s the 10th, not the 9th) and you can attend one or more of the days. $95 for one day or $195 for the entire conference.

The precise program will be announced soon.

For more information and to register, go to NECSS or this registration page.

The Society for Science-Based Medicine is a co-sponsor of NECSS and paid SfSBM members can get a 15% discount using the code SFSBM2015.

Posted in: Announcements

Leave a Comment (6) →

Announcement: The Society for Science-Based Medicine is co-sponsoring NECSS

NECSS2015border

Steve is off today, so I thought it would be a good idea to use this slot for a little shameless self-promotion (of Science-Based Medicine and the Society for Science-Based Medicine, of course).

The Northeast Conference on Science & Skepticism (April 9-12, 2015 in New York City) will be bigger than ever in 2015 with fabulous presenters, exciting panels, and engaging workshops.

We’re thrilled to announce that NECSS 2015 will be co-sponsored by the Society for Science-Based Medicine and will expand to include a third full day of programming! Friday’s schedule will be curated by the team at SfSBM and features content available exclusively at NECSS 2015. Saturday and Sunday schedules will once again feature the best of science and skepticism.

NECSS weekend also includes a special evening performance on Friday, two workshop tracks on Thursday for the early-birds, our popular “Drinking Skeptically” socializers, and more!

The full NECSS speaker line up will be announced shortly, but, as always, Rationally Speaking and the Skeptics’ Guide to the Universe will record live podcasts during the conference.

We have secured discounted room rates at the Hilton Fashion District, located one block from the main conference hall. These rates are available exclusively to NECSS attendees and we will be available shortly.

Conference registration will open in December, but you can like the NECSS Facebook page or follow us on Twitter for updates.

See you in April!

Posted in: Announcements, Science and Medicine

Leave a Comment (12) →
Page 1 of 8 12345...»